Levendula Művészeti Egyesület

A Levendula Művészeti Egyesület 2001-ben alakult a népművészeti hagyományápolás, a népi mesterségek továbbéltetése, régi szakmák tanítása érdekében.

Az egyesület által végzendő közhasznú tevékenység:

 • egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység;
 • nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés;
 • kulturális tevékenység;
 • kulturális örökség megóvása;
 • műemlékvédelem;
 • természetvédelem, állatvédelem;
 • környezetvédelem;
 • gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek és ifjúság érdekvédelem;
 • hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése;
 • magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység;
 • rehabilitációs foglalkoztatás;
 • munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése;
 • euró atlanti integráció elősegítése.

A Levendula Művészeti Egyesület megalakulása óta népi iparművészek, közművelők, pedagógusok, néptáncosok részvételével működik. A civil szervezet létrehozói életük jelentős részét a népművészet értékek mellett töltötték. A hagyományápolás, gondozás a hétköznapokban is fontos része lett tevékenységünknek – vessző-, kosár-, agyagedények, szalmadíszek, szárítható virágcsokrok, fatálak, kovácsoltvas díszek stb. – a természetes anyagok iránti igény, az utóbbi évek jelensége.

Június negyedik hetében: Dunaföldvári Művészeti Tábor

Törekszünk arra, hogy minél több népművészeti értéket ismerjenek meg a résztvevők. A természetes anyagok – agyag, vessző, gyékény, szalma, bőr, kavics, szárazvirág, viasz- széles skálája komoly odafigyelést igényel a programok összeállításánál. A vendég előadók – Berecz András, Budai Ilona, Fábián Éva, Andrásfalvy Bertalan, Hegedű kamarazenekar, Muzsikás Együttes –

Október harmadik hétvége:

A hagyományok szerint igazi mezőföldi ünnep volt az októberi vásárnaphoz kapcsolódva az évi töktermés begyűjtése, beszállítása a gazdasági tároló helyiségekbe. A lovaskocsival történő szállítás élmény volt gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

A tökök sokszínűsége gazdag játszóházi alapanyagot jelentenek. A legszebb faragott darabok kiállításra kerülnek.

November utolsó hétvége: Adventi Napok

A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülve sokféle kézműves termékeket – gyertyák, fali díszek, koszorúk, ablakdíszek, metszetek, képeslapok stb. – tudunk készíteni. Az András naphoz közeli napok egyikén kiállítással kezdjük az ünnepségsorozatot. 2008-ban december közepén tartottuk a Levendula Népfőiskola ideillő foglalkozását a körzet felnőtt lakosainak szánva a programot.

Levendula Népfőiskola

2008 októberében a „Felnőtt tanulás ünnepén” címen szerveztünk először olyan programot, ahol 6 településről közel százan, gyermekek és felnőttek egyaránt vettek részt. Általános ismeretszerző, munkanélkülieknek tájékoztató és gazdag kézműves programokat szerveztünk a jelentkezőknek.

Környezetvédelem szerepe programjainkon:

A Levendula Művészeti Egyesület elsősorban a népi hagyományok ápolásával foglalkozik. Művészeti programjaink alkalmával olyan alapanyagokat igyekszünk bemutatni, nyújtani vendégeink, résztvevőink számára, melyek természetes alapanyagok, vagy melyeket vegyszermentesen állítottak elő. Kiemelten hívjuk fel a gyermekek figyelmét környezetünk védelmére, és arra, hogy a védelem milyen hasznos az egyén, család számára. Minden évben pályázatokat írunk ki a tavaszi időszakban, melynek minden alkalommal a természet védelme a témája. A 2008-as évtől kezdve Népfőiskolai programokon keresztül a felnőtt.

 1. Természetes anyagok kézműves bemutatója – szalma, agyag, kő, fa, gyékény, bőr, vessző, szárazvirág
 2. Népi Kézművesség – Természetes anyagok – Az Agyag „Természetesen használt eszközök” bemutató előadást tart: Roll Henrietta rajz-szakos keramikus